Hogyan válasszunk megfelelő irodaszéket?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos meghozni a megfelelő döntést amikor egy olyan bútordarabot szándékozunk kiválasztani magunknak, melyet hétköznapokon (de sokan hétvégéken is) a nap legnagyobb részében használni fogunk. És itt nem pusztán a kényelmi szempontokról van szó, sőt…!

Lehet, hogy el kell keserítsünk sokakat; nem elég az üzletben kipróbálni egy irodaszéket és ha a fenekünk alatt elég párnázott és a hátunkat sem nyomja abban a két percben, rábökünk, hogy igen, ez jó lesz. Rengeteg más, fontosabb szempontot is figyelembe kell venni, mivel a megfelelő szék -akármennyire is hihetetlennek hangzik- kulcsfontosságú tényező egészségünk és életminőségünk megőrzése szempontjából. Itt jöjjön egy kis kutatás, hogy ne csak a levegőbe beszéljünk: Magyarország felnőtt lakosságának közel 80%-a szenved derékfájdalomtól, a középkorúak nagyrésze betegállományba is kényszerül emiatt. De tekintsünk egy kicsit ki a nagyvilágba, ahol a témában sokkal pontosabb feljegyzések, statisztikák állnak rendelkezésre, mint nálunk. Tehát pl. Angliában évente 10 millió munkanap kiesést okoznak a gerinc- és derékfájdalmak, terhelve ezzel az ország egészségbiztosítási rendszerét. Svédországban 30 év alatt 290%-kal nőtt a mozgásszervi betegségek miatt leszázalékolt betegek száma. Az Egyesült Államokban évente több, mint fél magyarországnyi, azaz 5.4 millió ember kényszerül ideiglenesen, vagy végleg ott hagyni a munkahelyét, ami 20 milliárd dollár kiesést okoz az ottani gazdaságnak, -az ok itt is ugyanaz.

A fent említett számok a laikusok számára is döbbenetesek és sokat elárulnak a helyzet súlyosságáról. A kiváltó okok szerteágazóak; de a fő bűnös a mozgásszegény életmód, a hátizmok teljes elsatnyulása, a rengeteg ülés és persze ami minket legjobban érint, a nem megfelelő ülőalkalmatosság rendszeres és hosszú távú használata.

Mondjuk mindezt annál is inkább, mert tapasztalataink szerint mi magyarok szeretünk spórolni, amikor irodaszék vásárlásra kerül a sor. Szeretjük nem figyelembe venni, elbagatellizálni annak jelentőségét, hogy mik a közép-, és/vagy hosszú távú következmények. Fittyet hányunk az orvosok, szakemberek véleményére, párezer forint árelőnyért cserébe rossz minőségű, olcsó irodaszéket választunk magunknak. Nem az egészségünkbe való befektetésként, pusztán költségként tekintünk a vásárlásra, ami akár visszafordíthatatlan károkat is okozhat.

Milyen egy jó irodaszék, mire kell feltételen odafigyelnünk, persze csak dióhéjban.

  • az ülésmagasság testünk adottságaihoz állítható legyen. Talpunkat képesek legyünk a padlóra helyezni, miközben felső lábszárunk vízszintes pozícióban pihen.
  • az ülő felület szélessége és hossza is rendkívül fontos: térdhajlatunk 4-8 cm-re legyen a szék szélétől.
  • a szék támlája az emberi hát ívét kell, hogy lekövesse. Mivel minden ember gerince más, ennek is állíthatónak kell lennie, hogy tökéletesen illeszkedjen. Elkerülve ezzel a huzamosabb ülés során bekövetkező rossz, görnyedő testtartást.
  • fontos a megfelelő anyag és párnázottság: a puha, jól párnázott szék napi 8-10 órás munkavégzésnél mindenképp ajánlott.
  • az állítható kartámasz is elengedhetetlen a maximális kényelmi helyzet fenntartásához. A jól beállított karfa támasztja a könyököt billentyűzet és egérhasználat közben.

A felsoroltakon kívül még számtalan nyomós érv szól amellett, hogy ne vegyük fél vállról irodaszékünk kiválasztását, ezért vásárlás előtt mindenkit arra ösztönöznénk, hogy alaposan tájékozódjon a témában, jöjjön el hozzánk és nyugodtan kérdezze felkészült szakembereinket!

Felhasznált forrás:
http://www.doki.net/tarsasag/upload/mra/document/GERINCBETEGSEGEK.htm

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart