Újévi fogadalom: mozogjunk többet az irodában!

Bár a legtöbben ülőmunkát végzünk, az egész napos ülés hosszú távon komoly problémákat is okozhat. Ennek megelőzéséhez ugyanakkor nem kell egyből a felmondáson gondolkodni – sőt, még az irodát sem kell elhagyni. Lássuk, mit érdemes tudni az irodai mozgásról!

Ülés helyett változatos mozgás

Ahogy egyre több tudományos kutatás foglalkozik az irodai munkák káros hatásaival, egyre nagyobb hangsúly kerül az egészségmegőrzés különböző módjaira is. A folyamatos ülés nem csupán az ízületi bántalmakat növelheti, hát-, kéz- vagy éppen nyakfájást okozva, de akár hozzájárulhat a különböző szívbetegségek kialakulásához is. Éppen ezért az ülőmunkát érdemes szünetekkel megszakítani, és rövid tornagyakorlatokat végezni. Igen, akár ülve is.

Mozogjunk észrevétlenül

A munkanaphoz nem csak az az időszak tartozik hozzá, amit a számítógépünk előtt töltünk, hanem az ingázásra fordított idő is. Éppen ezért érdemes lehet a közlekedési rutinunkat is tudatosan kialakítani: ne mindig autónkat válasszuk, hanem használjuk a tömegközlekedést, és amikor lehet, sétáljunk, még ha az néhány perc időkiesést is jelent majd. Mindemellett fontos, hogy minden szünetre fordítható időt hasznosan használjunk ki, így lift helyett bátran lépcsőzzünk néhány emeletet, és mosdóból visszafele nyugodtan tegyünk egy-egy nagyobb kört.

Tornagyakorlatok irodában

Az alapvető mozgási szokások mellett ugyanakkor különböző, kisebb tornagyakorlatokat is végezhetünk. Az óránkénti nyújtás akár állva, akár ülve nagy haszonnal jár, de néhány guggolás vagy egy-két egyszerű jógagyakorlat elvégzése is pezsdítő hatással lehet a vérkeringésünkre, javítva a közérzetet, és fenntartva a hatékony munkához szükséges energiaszintet.

És mit tehetünk, ha egész nap az irodaszékünkhöz vagyunk kötve?

Akkor sem szabad aggódni, hiszen munka közben is megmozgathatjuk fáradt végtagjainkat. Akárcsak egy-egy hosszabb repülőút során, időnként irodai munkánkat megszakítva is ajánlott megforgatni a lábfejeket és a csuklókat, valamint a lábfejek megérintésével nyújtani a kar- és házizmokat.

Az egészséges irodai munkavégzéshez mindemellett természetesen garantálni kell a megfelelő irodai forgószéket, amely kellő támaszt nyújt a testnek. Legyen szó ergonomikus székről, álláskönnyítő munkaszékről, térdeplőszékről, labdaszékről vagy éppen balanszpuffról, a megfelelő irodaszék kiválasztásával sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart