A jövő székei

Milyen forgószékben ülünk majd 10, 20 vagy 50 év múlva? Mennyire lesz része a jövőnknek az ülőmunka, és ez mennyire befolyásolja majd az ülési szokásainknak? Az okoseszközök után vajon a székünk is „megokosodik” egyszer?

Irodai forgószékbe épített billentyűzet, monitor

A nagy léptékben fejlődő technológiának hála és az innovatív megoldásoknak köszönhetően, amik már ma is átszövik a mindennapjainkat, nagy valószínűséggel nem ugyanazon székeken foglalunk majd helyet reggelente, mint manapság. Már most is kapni extra felszereltséggel, magas fokú ergonomikus kialakítással irodai forgószékeket, ezek száma a jövőben csak nőni fog.
Ha hihetünk a különféle futurisztikus jóslatoknak, az ülőmunka nem hogy nem fog eltűnni az életünkből, de egyenesen megsokszorozódik majd az üléssel töltött óráink száma. Ezt alapul véve pedig akkor tényleg égető szükség lesz olyan székekre, amelyeknél nem annyira a funkcióra, inkább az egészséges ülésre tevődik majd a hangsúly. Így az ergonomikus székek még ergonomikusabbak lesznek, és még jobban követik a testünk vonalát.

Eleve már most is sok időt töltünk a számítógép előtt és ez biztosan a közeli/távoli jövőben sem lesz másképp. Bútortervezők, dizájnerek ezt felismerve már néhány évvel ezelőtt előrukkoltak olyan elképesztő ötletekkel, miszerint praktikus, ha nem különálló része lesz a billentyűzet és a monitor az íróasztalunknak, hanem egyenesen a székünkhöz lesz rögzítve, a székünkbe lesz beépítve mindkettő. Kicsit hasonlóan kell elképzelni ezt, mint a rendkívül modern gamer székeket, amik már ma is elérhetőek mindenki számára. Ezek a speciális székek – azért, hogy fokozzák a játékélményt – már képesek ide-oda dőlni, rázkódni, ezzel is megteremtve a sebesség illúzióját.

 

Smart székek

Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy az okosórák, okostévék, okoshűtők után rövid időn belül már teljesen áttérünk az okosszékek használatára is. Csak játszunk el annak a gondolatával, hogy milyen lenne olyan forgószékben ülni, ami jelzi a rossz tartást vagy azt, ha túl régóta vagyunk mozdulatlanok. Ami úgy figyel az egészségünkre, hogy a vérnyomásunkat, a testhőmérsékletünket is méri. Sőt, az sem tűnik lehetetlennek, hogy emlékező funkciója legyen a székeknek. Lehetséges, hogy a jövő székei már biometrikus sajátosságok alapján felismerik a bennük ülő személyt és annak személyes preferenciáihoz, már rögzített beállításaihoz igazítják a hát-, derék- és kartámlát, a magasságot, dőlésszöget.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart