Tehermentesítés aktív székkel

Manapság annyit ülünk, és ebből kifolyólag annyira megszaporodtak a mozgásszervi, gerinc- és egyéb problémáink, hogy az aktív székeket némi túlzással nyugodtan nevezhetjük gyógyászati segédeszköznek. Az irodai munkavégzés veszélyes üzem, és azért nem veszünk erről tudomást, mert nagyon lassan, hosszú-hosszú évek, évtizedek alatt fejti ki a testre gyakorolt rendkívül negatív hatását. A helytelen testtartás akár tartós fájdalmak kialakulásához is vezethet, amelyek utólagos kezelése szintén nagyon hosszadalmas, és sok esetben csak a tüneteket enyhíti. Éppen ezért ebben az esetben is a megelőzés a kulcs – amiben az aktív ülést biztosító székek, eszközök rendkívül fontos szerepet játszanak.

 

Az aktív székek különböző típusai

Bizonyos funkciók megléte esetén egyes irodaszék típusokat is nevezhetünk aktív széknek, jobban mondva aktív ülést biztosítónak ülőalkalmatosságnak. Egy gondos tervezésű ergonomikus irodaszékben a test nem csak úgy van, mint egy zsák krumpli, hanem igazodik a helyes tartáshoz az állítható-mozgó részeknek köszönhetően. Ám a klasszikus aktív székek azok, amelyek napi egy-két órás beiktatásával igazán sokat tehetünk az ülőmunka okozta problémák megelőzéséért, csökkentéséért.

  • Speciális kialakítású puffok. Ezeknek az aktív székeknek általában domború az ülése, és lehetőleg egy zselés réteg biztosítja a rugalmasságot és a kényelmet. A puff talpa szintén úgy lett kialakítva, hogy a szék a felborulás veszélye nélkül oldalra is képes legyen dőlni, ha a testhelyzetünk ezt megköveteli.
  • Állássegítő munkaszékek. Ezek az eszközök dinamikus munkavégzést tesznek lehetővé, ami egyes munkakörökben nagyon fontos szempont. Az állássegítőre ha kell, támaszkodhatunk, ha kell, leülhetünk. Gondoljunk csak a szupermarketek pénztárosaira, mindjárt világossá válik, mire is találták ki ezt a széket. Ugyanakkor az irodában is bevethető, hiszen egyre nagyobb igény van arra, hogy pár órányi ülőmunka után egy teljesen más pozitúrában folytassuk a billentyűzet püfölését.
  • Labdaszékek. Ez gyakorlatilag a fitneszlabda találkozása a székkel. Nagyjából ugyanazt a funkciót látja el, mint a fitneszlabda, csak stabilabban áll, ráadásul esztétikusabb, így még a legigényesebb környezetben is jól mutat a bumfordi fitneszlabdával ellentétben.

Nem szabad beletörődnünk a napi 8-10 óra ülés miatt kialakuló panaszokba, hanem meg kell keresnünk azokat az eszközöket, amelyek segítenek megőrizni az egészségünket. Szerencsére bőven van miből válogatni.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart