Ergonomikus irodaszék és önkontroll, ha ülőmunkát végez

Gyakran sajog a háta, hasogat a dereka? Több órán át tartó ülőmunka után nem tud mit kezdeni a megmacskásodott végtagjaival? Esetleg olyan visszatérő reumatikus panaszok kínozzák, amelyek már a koncentrálásban, a mindennapi munkavégzésben is akadályozzák? Egy tudatosan kiválasztott, ergonomikus irodai forgószék csodát tud tenni ott, ahol az ülőmunka már nem döntés kérdése, hanem a mindennapok szerves része. De nem csak egy jó irodaszékre van szüksége azoknak, akik napi 6-8 órát vagy annál is többet töltenek ülő helyzetben, a számítógép előtt görnyedve. Eláruljuk, hogy mire érdemes még odafigyelnie.

Egy megfelelő irodaszékben a helyes ülést is könnyebb elsajátítani

Nincs ezen mit szépíteni, az ülőmunka merénylet a test ellen. Ha huzamosabb időn át, hónapokig vagy akár évekig dolgozik egyazon pozícióban, összegörnyedve, rossz testtartással annak bizony ára lesz. Az ülőmunka számos negatív egészségügyi következménnyel jár, mozgásszervi panaszokkal, izomfájdalommal, amelyekről mindenki beszél, ám arról más kevesebben tudnak, hogy nem feltétlen kell mindenáron együtt élni az ülőmunka tüneteivel. Némi odafigyeléssel, rendszeres testmozgással és a helyes ülés elsajátításával sokat tehet azért, hogy ne legyen élete végéig derék-, hát-, váll- és nyakfájdalomra ítélve.
Biztosan nagyfokú önkontrollra lesz szüksége ahhoz, hogy a teste által is megjegyzett rossz ülési pozíciókat felülírja és elkezdjen – a lehetőségekhez mérten – megfelelően ülni. A rossz tartás rögzül, és sajnos a teste emlékezni is fog rá még jó ideig, így tényleg összpontosítás és tudatosság kell ahhoz, hogy ezeket a káros, rossz ülőhelyzeteket elfelejtse. Mielőtt az „átszoktatás” kezdődik, fontos, hogy megfelelően és kellő türelemmel beállítsa az irodaszékét. Akkor helyes a szék magassága, ha a talpát le tudja tenni a földre, miközben a csípője és a térde 100-110 fokos szöget zár be. Lényeges az is, hogy a szék támlája kellően megtámassza a lapocka alsó csücskét, és lehetőleg olyan magas legyen az asztala, amin könnyedén pihentetheti az alkarját. Akkor jó az ülési pozíció, ha az alsó végtagjai csípőszélességű terpeszben vannak. A cél, hogy a gerinc minél egyenesebb legyen ülés közben, viszont ne nyújtson karót nyelt hatást, hanem megmaradjon a természetes görbülete.

Nincs még megfelelő irodaszéke? Mielőtt megtanulná a helyes ülés csínját-bínját, az Irodaszékfutárról szerezzen be egy kényelmes irodai forgószéket!

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart