Fejtámla: legyen, vagy ne legyen?

Egy átlagos irodai dolgozó 8-10 órát tölt a munkahelyén, ami többnyire üléssel telik. Ez nemcsak egészségügyi szempontból problémás, hanem a motivációra és a teljesítményre is negatív hatással lehet. Az ergonomikus irodai forgószék megfelelő választás, ha minimalizálni szeretnénk az ülő életmódból következő egészségügyi kockázatot, és növelni a produktivitásunkat a munkanap folyamán.

Összefoglalva: minél kényelmesebb és minél inkább testhez igazított ülőalkalmatosságot használunk, annál koncentráltabbak és hatékonyabbak vagyunk, hiszen nem a kellemetlen testérzeteinkkel kell foglalkoznunk.

A fejnek is kell támaszték?

Az ergonomikus irodaszékek kialakítása az emberi test anatómiai tulajdonságaihoz igazodik, és állítható funkciókkal biztosítja a komfortos üléspozíciót, illetve az egészséges testtartást. Az állítható magasság, a karfa és a deréktámasz mellett, a fejtámla jelent igazi különbséget az irodaszékek világában.

Valójában nem kötelező elem, de a magas fokú ergonómia jegyében kialakított irodaszékek többsége fejtámlával rendelkezik, nem véletlenül. A fejtámasz még inkább leveszi a terhelést a nyakról és a vállakról, így elejét vehetjük az izomfeszültség halmozódásának a felső hátszakaszon és a nyaki részen, ami bizonyítottan fejfájáshoz vezet.

Sokszor nem is gondolnánk, de a kényelmetlen üléspozíciónak köszönhetjük az esti fejfájást és migrént, amivel egy nem megfelelő ülőalkalmatosság „ajándékoz meg”. A fejtámla segít olyan pozícióba helyezni a fejünket, hogy megelőzzük a nyaki görcsöt, ami aztán továbbgyűrűző fájdalmat eredményezhet. A kényelem terén elsőrangú ADMIRAL irodai forgószékünk például sokoldalúan személyre szabható tulajdonságai mellett két irányba állítható fejtámlával növeli a komfortérzetet.

További előnyük, hogy a fejtámlával rendelkező irodaszékek kitűnő lehetőséget nyújtanak a munka közbe iktatott néhány percnyi pihenőre, relaxációra, feltöltődésre. Nem kell mást tennünk, mint hogy hátraengedjük a fejünket, becsukjuk a szemünket, és élvezzük a rövid szünetet; aztán újult erővel térhetünk vissza feladatainkhoz. Ennek a technikának a munkahelyi stresszkezelés szempontjából is kiemelt jelentősége van.

Végül, de nem utolsósorban: vannak, akik számára a fejtámla nem extra, hanem szükséges tartozéka az irodaszéknek. A krónikus mozgásszervi betegségekkel vagy sérülésekkel küzdő dolgozóknak nélkülözhetetlen segítséget nyújt a fejtámla egy-egy munkanap során.

Van-e hátránya a fejtámlának?

A kérdésre határozott nem a válasz. A fejtámlaellenesek elsősorban a magasabb árra hivatkoznak, hiszen tény, hogy egy fej számára kialakított támasztékkal rendelkező irodai forgószék valamivel drágább, mint az ezzel nem rendelkező darabok.

Ha maximális komfortélményre vágyunk, mindenképpen érdemes egy fejtámlás változatra beruháznunk, hiszen nem túlzottan nagy árkülönbség mellett is hozzájuthatunk, az irodai kényelem terén viszont jelentős különbséget tapasztalhatunk. Ugyanakkor mi ismerjük anyagi határainkat, és nyilván egy szerényebb árkategóriájú, fejtámla nélküli irodaszék is lehet megfelelő választás.

Fejtámlával vagy fejtámla nélkül? A döntés végül az Ön kezében van. Nézzen körül irodaszék kínálatunkban, és válassza ki kedvencét!

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart