Gyakorlatok, amiket ülőmunka közben is végezhet

Annak, aki ülőmunkát végez biztosan ismerős érzés a hát- és derékfájdalom, a nyakmerevség sőt, a rendszeres ülőmunka a végtagok vérkeringésére is negatívan hathat. A tünetek bármikor jelentkezhetnek, akár munka közben is, így koncentrációképességünk és teljesítményünk is jelentősen romolhat, és a fájdalom megkeserítheti az irodában (vagy home office-ban) töltött dolgos mindennapokat.
Az, hogy egy ergonomikus irodai forgószékben töltjük a munkaidőnket szuper, de sajnos még nem minden. Azoknak, akik ülőmunkát végeznek, érdemes lazításképp 1-2 percet szánni bizonyos gyakorlatokra is, hogy minél gyakrabban tehermentesítsék és megmozgathassák a testünket, a végtagjaikat. Íme, egy kis ízelítő, amit egy kényelmes irodaszékben ülve is pofonegyszerűen elvégezhetünk, ráadásul csak pár percet vesznek igénybe ezek a néhány mozdulatos gyakorlatok.

 

Irodaszékben ülve is elvégezhetőek a következő gyakorlatok

  • Húzzuk hátra mindkét vállunkat, és zárjuk össze a lapockákat amennyire csak tudjuk!
  • Tegyük a tarkónkra a kezünket, húzzuk hátra a könyökünket, és egyenesítsük ki a hátunkat, ameddig csak bírjuk!
  • Hajtsuk előre többször a fejünket, finoman körözzünk vele (billentsük jobbara-balra), hogy a nyaki csigolyák mozgásban legyenek!
  • Rendszeresen végezzünk váll- és bokakörzéseket ülő helyzetben is!
  • Feszítsük meg a farizmainkat, és tartsuk így legalább 10 másodpercig!

Az ülés negatív hatásait hosszú távon azzal tudjuk csak ellensúlyozni, ha rendszeresen felállunk a székből. Az ülőmunkát végzőknek, a monitor előtt dolgozóknak óránként 10 perces szüneteket kell tartani, egy jelenleg is érvényben levő hivatalos rendelet szerint. Az előírás minden olyan munkavállalóra érvényes, aki napi szinten legalább 4 órát tölt a képernyő előtt. Erről jó, ha tud, és él is vele, hiszen így valamennyire ellensúlyozhatja az ülőmunka káros hatásait.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart