Milyen az ideális iroda?

Ahogy az irodai munkavégzés, úgy az irodák is egyre változnak, így amit pár éve még modernnek gondoltunk volna, manapság már lehet, hogy nem ér fel a dolgozók elvárásaihoz. Lássuk, milyennek kell lennie egy korszerű irodának, és mindez hogyan javítja a munka minőségét!

Irodák – ahogy egykor gondoltunk rájuk

Az irodákra gyakran mint lelketlen, szürke helyiségekre gondolunk, ahol a dolgozó reggel kilenc és öt között próbálja meg valahogy eltölteni az idejét. A fülkékbe rendezett, egyszerű irodastílust a nyolcvanas-kilencvenes évek multinacionális vállalatai terjesztették el, így még ma is nem egy vállalat rendezkedik be hasonló módon: a lényeg, hogy legyen minden egységes, pedáns és hatékony. Az elmúlt években azonban bebizonyosodott, hogy nem feltétlenül ezek az irodák segítik a legjobban a hatékonyság növelését.

Hogy nézzen ki egy iroda?

Az irodák egyik legfontosabb tulajdonsága a kinézete, hiszen a berendezés, a színek, valamint a dekorációk nagyban segítik a munkavállalók mentális egészségének fenntartását. Manapság több trend is jelen van az irodapiacon – bizonyos céges, mint pl. a Google, a játékosságot helyezik előtérbe, így bolondos színekkel dekorálják ki tereiket, mások ma is a letisztultságban hisznek. A lényeg, hogy egy iroda tere ne legyen túl szűk, ám kinézetében is legyen inspiráló.

A funkcionalitás is fontos szempont

A kinézet azonban nem szabad, hogy aláássa a funkciót, és az sem jó, ha a letisztult formavilág nem enged teret a képzeletnek. Hogy ezt hogyan is kell érteni? A legsikeresebb vállalatok egyik felismerése, hogy a praktikusság nem csak azt jelenti, hogy az adott teret a lehető legjobban használjuk ki az iratok tárolása, illetve az asztalok és irodaszékek elhelyezése szempontjából. Persze mindez fontos, azonban a modern funkcionalitás azt is jelenti, hogy van külön hely a privát tárgyalások lefolytatására, a közösségi ügyek megbeszélésére, de ugyanígy van mód a kikapcsolódásra, esetleg a gyerekek vagy éppen a kisállatok elhelyezésére. Az iroda funkciója tehát a dolgozók motiválása, és a motiváció fenntartása minden munkanap során.

Kényelmes irodák kényelmes irodaszékekkel

Természetesen ahhoz, hogy a munka hatékony legyen, és minden dolgozó inspirált maradjon, fontos, hogy az iroda minden szempontból kényelmes legyen. Az irodának jól megközelíthetőnek, naposnak, kellemes hőmérsékletűnek, illetve jól felszereltnek kell lennie. Mindemellett a kényelemben a berendezés is kulcsszerepet játszik: olyan irodai forgószékeket érdemes választani, amelyek nem csak bírják a strapát, de ergonomikus kialakításuknak köszönhetően a dolgozó a munkanap végén a székből felállva is jól érzi majd magát.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart