Háttámla nélkül – az ergonomikus nyeregszékek

Az ülés közbeni jó tartást gyakorta hozzuk összefüggésbe az egészséges testtartást támogató, ergonomikus kialakítású, a hátat, a derekat, a karokat megfelelően megtámasztó székekkel. Pedig az ergonomikus formatervezés nem csak a különféle irodaszékek sajátja. Számos speciális munkaszék, ergonomikus nyeregszék is kapható, ami éppúgy hozzájárulhat a jó testtartáshoz, mint egy öblös, fej-, kar- és háttámlás szék.

 

Térdeplőszékek, nyeregszékek, speciális munkaszékek

Bár a legtöbben a jól megszokott hát- és kartámlás, görgős irodai forgószékekre esküsznek, gyakorta kapnak helyet az irodákban a különféle alternatív székek is. A nyeregszékek, térdeplőszékek, labdaszékek ott vannak minden sarokban, így könnyítve meg a dolgozók mindennapjait. Az ülőmunkát végzőknek kifejezetten áldás, ha néhanapján lecserélhetik hagyományos irodaszékeiket valamilyen aktív ülést biztosító termékre. De nem csak az ülőmunkában dolgozóknak jön jól, ha elérhető közelségben vannak ezek a speciális székek. Azoknak, akik kétkezes feladatokat látnak el, kifejezetett ajánlott egy ergonomikus nyeregszék, egy speciális munkaszék használta.

 

Aktív  ülés = egészséges ülés

A nyeregszékek, a speciális munkaszékek fő tulajdonsága, hogy ezeknél a modelleknek nincs háttámla és kartámasz, így azok számára ideális, akik munka közben mindkét kezüket aktívan használják. Ilyenek a fogorvosok, a labortechnikusok, a fodrászok, a kozmetikusok, a zenészek, az összeszerelő munkások és más ipari alkalmazottak, akik – általában – párhuzamosan mindkét kezükkel dolgoznak. De nem csak nekik ajánlott a speciális munkaszék. Gyakran használják az ilyen típusú ülőalkalmatosságokat gyógyászati célokra is. A különféle idegrendszeri problémák – például agyvérzés, agyi bénulás – után egyes orvosok előírják az ilyen rendhagyóbb székek rendszeres használatát, mert ezzel könnyebb lehet újra megtanulni a jó testtartást, visszanyerni és fejleszteni az egyensúlyérzéket.

 

A nyeregszékek további előnyeiről

A nyeregszék, mint ahogy arra a neve is utal, egy lovaglónyeregre hasonlít leginkább. Láttunk már lovon görnyedő embert? Nem túl gyakran. És ez nem véletlen. Lovaglás közben a nyereg szinte kényszeríti a testünket a szögegyenes tartásra, nem hagyja görbülni a gerincünket és ebben rejlik a nyeregszékek nagyszerűsége is.
Az aktív ülést biztosító székek esetében a lábizmok és a medence körüli izmok folyamatosan mozognak így segítve elő a helyes testtartást. Ameddig egy hagyományos székben ülve a csípőnk magától értetődően 90 fokos szöget zár be, addig egy nyeregszékben vagy egy speciális munkaszékben ülve csak 45 fokosat. Ettől lesz sokkal természetesebb, de legfőképpen egyenesebb az ülésünk.
A sima székeknél ülés közben a lábunk előttünk van, a nyeregszékek, a speciális munkaszékek esetében pedig magunk alá húzzuk, így könnyítünk testünk terhén. Ezért van az, hogy ezeken a székeken lábtámasz is akad. Minél nagyobb terpeszben ülünk egy nyeregszéken, a gerincünk annál egyenesebb marad.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart