Hogyan legyünk „zöldek” a munkahelyünkön?

Előző blogcikkünkben alaposan kiveséztük az irodai zöldfal előnyeit, de mivel az egyre hangsúlyosabb szerepet kapó zöld téma gyakorlatilag kimeríthetetlen, most arra keressük a választ, hogy milyen hozzáállásra és szokásokra van szükség ahhoz, hogy környezettudatosságunkkal példát mutassunk a kollégáinknak, és úgy éljük az irodai mindennapjainkat, hogy azzal a lehető legkisebb terhet rójuk a környezetre. Ha otthon is zöldek vagyunk, igazán nem lesz nehéz dolgunk, de ha most lépünk a környezettudatosság nem is olyan rögös útjára, akkor a következő hasznos tanácsokat mindenképp érdemes elolvasni és megfogadni!

  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot! Ehhez természetesen be kell szerezni a szelektív hulladékgyűjtőket, a különböző típusú hulladékokat pedig mindig dobjuk a megfelelő kukákba. Egy irodában jellemzően sok a papírszemét, aminek újrahasznosítási aránya igen magas, egyes adatok szerint ez az EU-ban 80% körül mozog – nem rossz, de törekedjünk arra, hogy még magasabb legyen!
  • Persze arra is ügyeljünk, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk! Az irodákban nagyon gyorsan fogy például a papírtörlő, nem szokás takarékoskodni a használatával – de biztos, hogy minden esetben indokolt akár két-három darabbal megtörölni a kezünket? Próbáljuk meg ennek a használatát is minimálisra csökkenteni!
  • Bevett szokás, hogy a kollégák az irodához közeli étteremben, kifőzdében veszik meg az ebédet. Ezen a téren nagyon hatékonyak lehetünk a hulladéktermelés csökkentésében, ha saját ételhordót használunk a kifőzdék által adott egyszer használatos műanyagdoboz helyett.
  • Használjuk ésszerűen a légkondit a nyári hónapokban! Eleve nem túl egészséges, ha hatalmas különbség van a kinti és a benti hőmérséklet között, és a környezettudatossággal is teljesen szembemegy, ha a harmincöt fokos hőségben huszonöt fokra hűtjük le az irodát. A komfortérzetre a sok növény és adott esetben a hagyományos ventilátor  is jó hatással lehet.
  • Ne égessük feleslegesen a lámpákat! A munkahelyes sokan lazábban kezelik az áramfogyasztást, hiszen nem az otthoni büdzséből kell kifizetni a rezsit. De megéri itt is figyelmesnek lenni, hiszen ezzel nemcsak a munkaadó pénztárcáját kíméljük, hanem a környezetet is.

Egy felelősségteljes iroda nem csak arra ügyel, hogy a munkavállalók kényelmes, egészséges ülést biztosító irodaszékeken, praktikus irodabútorok között végezzék a munkájukat – a zöld, környezetbarát életmódot élő kollégák törekvéseit is támogatja.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart