Irodaszék, asztal, billentyűzet… mi kellhet még a képernyős munkához?

Mint annyi munkakör esetében, az irodai munka elvégzésének is elengedhetetlen feltétele, hogy a munkáltató biztosítsa az alapvető munkakörülményeket. Lássuk, melyek azok a törvény által előírt minimális követelmények, amelyeket egy irodának teljesítenie kell!

 

Rendeleti szabályozás

A munkavállalók jogainak biztosítása céljából rendelet szabályozza, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni egy iroda kialakításához. Természetesen ezek a szempontok nem túl szigorúak, azonban a munkavállalók szempontjából mégis fontos a szabályozás, hiszen meghatározza a minimálisan betartandó minőségi elvárásokat azokra az eszközökre vonatkozóan, amelyeket a munkáltatónak kötelessége biztosítani.

Magyarországon az 50/1999. EüM rendelet szabályozza a képernyős munkahelyek kialakításának követelményeit, előírva, mely berendezéseket szükséges mindenképpen beszerezni, és valamelyest részletezi is azok minőségét. Mivel a rendelet maga még az online munkák megjelenése, és persze jóval az otthoni munkavégzés elterjedése előtt született, várható a szabályozás frissítése, azonban addig is érdemes tisztázni a részleteket.

 

Irodaszékek és más eszközök szabályozása

A rendelet célja az olyan munkakörnyezet kialakítása, amelynek képernyős berendezései és kiegészítői rendeltetésszerű használat esetén nem jelentenek egészségügyi kockázatot, illetve balesetveszélyt a felhasználók számára.

A rendelet szerint a munkáltatónak kell biztosítania a képernyőt, a billentyűzetet, valamint a megfelelő minőségű munkaasztalt és irodaszéket is. A rendelet 1999-es megjelenéséből következik, hogy a képernyőre vonatkozó előírások még a régi típusú képcsöves monitorokat veszik alapul, azonban fontos, hogy tisztázza: jól látható, villódzásmentes, megfelelő kontrasztú, könnyen beállítható, tehát a szemre a lehető legkevesebb mértékben káros monitorokat kell biztosítani. Hasonló alapelv érvényesül a billentyűzet esetén, melynek támogatnia kell a megfelelő testtartást, valamint a csukló megtámasztását.

Az ülő munkához mindemellett megfelelő munkafelületre és munkaszékre, irodai forgószékre is szükség van. A rendelet tisztázza, hogy a munkaasztalnak nem szabad fényvisszaverő felületűnek lennie, és biztosítania kell az elektronikai eszközök és iratok rugalmas elrendezését. Az irodaszékre vonatkozó kritériumok mindemellett előírják, hogy a szék magassága és támlája könnyen állítható legyen, a szék legyen stabil, kényelmes, és adott esetben biztosítson lábtámaszt a munkavállalónak.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart