Irodaszék: karfával vagy karfa nélkül?

Minden témán belül lehet olyan kulcskérdéseket találni, amelyekkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, és amelyek vitát generálnak akár szakmai berkekben is. Az irodaszékek világában ilyen a karfa: bár látszólag minden körülmény mellette szól, többen megkérdőjelezik a létjogosultságát.

Az irodai forgószékek karfájának szerepe

A karfa alapvetően a kar alátámasztására és pihentetésére szolgál. Sokak számára nélkülözhetetlen kényelmi eleme az irodaszékeknek, de azontúl, hogy növeli a komfortérzetet, a karfa ergonómiai szempontból is fontos szerepet tölt be. Figyelembe véve a tényt, hogy a kezek és karok a test össztömegének 12%-át teszik ki, és ezt a súlyt karfa nélkül órákig kell „cipelnünk”, mindjárt világosabb, mit köszönhetünk ennek a szerkezeti elemnek.

A karfa szó szerint leveszi a vállunkról a terhelést, hiszen a karok alátámasztása csökkenti az ülő helyzetben testre nehezedő fizikai terhelés mértékét. A Journal of Physical Therapy Science kutatói megállapították, hogy a karfa használata hatékonyan mérsékeli a hátfájdalmakat, a nyaknál és a váll izmaiban kialakuló fáradtságot, illetve tehermentesíti a környéki izmokat.

Összefoglalva: a karfa elősegíti az egészséges testtartást, és minimalizálja a tartós üléssel kapcsolatos egészségügyi kockázati tényezőket és panaszokat. Ahhoz azonban, hogy betölthesse funkcióját, és kifejthesse jótékony hatásait, a megfelelő beállításokkal kell rendelkeznie.

 

Az irodaszék karfák állíthatósága

Fontos leszögezni, hogy nem minden karfa állítható: léteznek fix típusok, amelyek adott pozícióban vannak a forgószékhez rögzítve. Ezek általában az átlagos testalkatú felhasználók számára biztosítanak kényelmes ülést, de amennyiben személyre szabott komfortélményben gondolkodunk, érdemes állítható karfájú irodaszéket beszerezni, vagy már meglévő irodaszékünkhöz állítható karfát rendelni.

Az állítható karfák típustól függően több irányban mozgathatóak, így segítségükkel könnyedén beállíthatjuk a számunkra tökéletes üléspozíciót. Legáltalánosabb a magasság állíthatósága, amivel ideális esetben elérhetjük az asztal szintjével azonos magasságot, de akár le is engedhetjük a karfát annyira, hogy beférjen az asztal lapja alá. További beállítások az előre-hátra mozgathatóságot, az alátámasztás szögének megváltoztatását és az ülőlaptól számított távolságot is képesek szabályozni.

 

Lehetnek-e előnyei a karfa nélküli irodaszéknek?

Nehéz lehet elképzelni, de vannak olyan esetek, amikor a karfa nélküli megoldás kedvezőbb. Elsősorban akkor gondolkodhatunk el ezen, ha a munkánk nem köt az irodai forgószékekhez, vagyis kevesebb időt töltünk ülő pozícióban.

A karfa nélküli szék alapvetően több szabad mozgásteret enged, akadálymentesebb körülményeket, ki- és beszállási lehetőséget biztosít. Azok számára is kényelmesebb megoldást jelenthet, akik szeretik az asztal lapja alá húzni a széket, mert ezt például egy fix karfájú irodaszékkel nem minden esetben tehetik meg.

Ha azonban irodaszékünk egyben munkaszékünk is, amiben sok órát töltünk ülve, mindenképpen érdemes egy akár több dimenzióban állítható karfás irodaszékre beruházni. Válassza ki kínálatunkból!

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart