Irodaszékek karbantartása és tisztítása

Amennyiben ülőmunkát végez az otthonában vagy az irodában, ideje jelentős részét valószínűsíthetően a célnak megfelelő irodai forgószékben tölti. Sokan hajlamosak megfeledkezni az irodaszékek karbantartásáról, pedig más használati tárgyakhoz hasonlóan rendszeres odafigyelést és ápolást igényelnek.

Tuti tippek általános karbantartáshoz

Miután kiválasztottuk az esztétikai és komfortigényünknek megfelelő irodaszéket, a felhőtlen kényelemben töltött órák szinte megszokottá válnak, ezért jó, ha emlékeztetjük magunkat: amennyiben szeretnénk, hogy ez így is maradjon, nem árt, ha időről időre átvizsgáljuk a széket.

Akárcsak a többi használati tárgynál, az intenzív használat az irodai forgószék esetében is kopáshoz és meghibásodáshoz vezethet. A karbantartás egyszerű, otthon is elvégezhető lépéseivel egyrészt megelőzhetjük a komolyabb meghibásodást, másrészt a szervizköltségtől vagy egy új irodaszék beszerzésének terhétől is megkímélhetjük magunkat.

Havonta egyszer érdemes egy gyors ellenőrzés keretén belül felmérni ülőalkalmatosságaink állapotát, és amennyiben szükséges, meghúzni a kilazult csavarokat, beállítani a rögzítő gombokat. Ezzel kivédhetjük, hogy idővel komolyabb károk keletkezzenek a mechanikában.

A gurulós székek esetében a székgörgők nem igényelnek különösebb karbantartást, de mivel a használat során a padlózatról összeszedhetik a haj- és szövetszálakat, javasolt ezeket havonta vagy kéthavonta a keréktengelyekről csipesszel eltávolítani.

A mozgó alkatrészeket elég, ha évente egyszer kenőanyaggal (pl. szilikon spray) kezeljük, ami szavatolja a hosszú távú, gördülékeny használatot.

 

Gondoskodjunk irodaszékünk tisztaságáról!

Az irodaszék a használat során természetes módon koszolódik, ezért ha szeretnénk esztétikailag is kifogástalan állapotban megőrizni, elengedhetetlen, hogy a karbantartás mellett időről időre tisztává varázsoljuk. A lerakódott por, az ülés anyagába szívódott nedvesség és a rajta éktelenkedő foltok elszíneződést, repedéseket és maradandó károsodásokat okoznak.

A tisztítási eljárás kiválasztásában irodaszékünk anyaga a döntő. Erre mindig figyeljünk, hiszen a nem megfelelő módszer súlyosan roncsolhatja a borítást!

Amennyiben irodaszékünk szövet borítással rendelkezik, legjobb, ha első körben finoman átporszívózzuk a felületet, így eltávolítjuk a morzsákat és porszemcséket. Ezt követően meleg szappanos vízzel, majd tiszta vízzel töröljük át az anyagot, végül pedig hagyjuk száradni! Vigyázzunk, hogy csak puha sörtéjű kefét vagy törlőkendőt használjunk, mert egy durvább szálú kefe vagy seprű könnyen kibolyhosítja az anyagot!

A bőr a legkényesebb típusú ülőfelület, ezért tisztítása külön odafigyelést igényel. Mivel a bőr nedvesség hatására hajlamos berepedezni, a ráömlött folyadékot érdemes azonnal felitatni. A házi praktikáktól ebben az esetben ajánlott eltekintenünk, és beszereznünk egy erre a célra kifejlesztett bőrápolót.

A műbőr esetében már könnyebb dolgunk van. A szappan és a víz kombinációja csodákat művel: elég, ha óvatosan áttöröljük, és hagyjuk megszáradni a felületet.

A hálós anyagokat tekintve a leghatékonyabb módszer a porszívózás, hiszen a hálóba akadt morzsákat és porszemcséket így távolíthatjuk el legkönnyebben.

A fém és a műanyag részeket egyszerűen, enyhén nedves törlőruhával is kristálytisztára varázsolhatjuk.

 

Ha szeretne hosszú távon örülni irodaszékének, ne feledje megfogadni egyszerű gyakorlati tanácsainkat! Ha azonban még nincs irodaszéke, amiről gondoskodhatna, nézzen körül sokrétű kínálatunkban!

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart