Milyen az ideális irodai világítás?

Munkánk nagy része mesterséges fények között zajlik. Naponta nézzük a számítógép és más okoseszközeink képernyőjét, miközben – ideális esetben – tudatosan elhelyezett, takarékos LED- fényforrások világítják meg a munkaterületeinket. Mivel a hangulatunkra és a hatékony munkavégzésére is komoly befolyással van, hogy milyen fényekkel, lámpákkal vesszük körbe magunkat, ezért legújabb blogcikkünk kicsit eltávolodik az irodai forgószékek elképesztő világától, és most az asztali lámpákra fókuszálunk.

 

Állítható szögű asztali lámpák

Függetlenül attól, hogy irodai vagy otthoni munkakörnyezetben dolgozunk, egy jó irodai forgószékre és egy asztali lámpára biztosan szükségünk lesz. Irodai környezetben persze gyakorta megfelelő az a megoldás is, hogy erősebb mennyezeti lámpákkal világítják meg az íróasztalokat, de ha az asztalunk egy sötétebb sarokban van, oda kötelező beszereznünk egy-egy célzott fényt adó lámpát is. Bár a fentről jövő fény ideig-óráig megfelel, a különösen sötét napokon mindenképp jól jön, ha elérhető közelségben lesz egy asztali lámpa is.
Az asztali lámpák nem csak home office-unk elengedhetetlen kellékei, hanem az irodában is az egyik legjobban kihasználható kiegészítők, amik nem csak megvilágítják az asztalunkat a sötétebb, őszi-téli délutánokon, hanem dekorációs elemként sem utolsóak. Mind stílusban, mind formatervezésben óriási a választék: nézelődhetünk a klasszikus íróasztal lámpák, de a vintage és a modern darabok között is. Anyagukat tekintve is változatos a paletta: műanyag, fém, fa, kerámia, üveg és ezek kombinációja is népszerű választás irodába, otthonra egyaránt. Ahhoz, hogy az íróasztalunk megvilágítása tökéletes legyen, rendkívül körültekintően kell megválasztanunk az asztali lámpát. Az állítható szögű lámpák optimális megoldást nyújtanak, hiszen igény szerint beállíthatóak, így éppen oda esik a fényük, ahol arra szükségünk van.

 

Óvatosan az erős fényekkel, szemünk egészsége bánhatja

A helyesen megválasztott megvilágítás nem csak a dolgozók hatékonyságát növelheti, de szemük egészségét is óvhatja. A túl erős fények szemfáradságot, fejfájást, vagy akár hosszú távon látási problémákat is okozhatnak.  A fényforrás megfelelő színhőmérsékletének kiválasztása is kulcsfontosságú, ha tökéletességre törekszünk. A hidegebb fehér megvilágítás (5000-6000Kelvin) növelheti a produktivitást és az éberségre, a koncentrációsképességre is pozitívan hathat.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart