Tavasz az irodában is

Tudta, hogy egy cserép zöld növény az íróasztalán csökkentheti a stresszt, a közérzetére pedig jótékonyan hathat? És azt, hogy a rozmaring különleges illatanyagjainak köszönhetően javíthatja a koncentrációs képességet és serkentheti a memóriát? Azontúl, hogy kényelmes és praktikus irodai bútorokkal veszi körbe magát, érdemes arra is gondolnia, hogy egy-két zöldellő növényt is elhelyezzen az íróasztala közelében.

 

Műnövény helyett élő növényt az irodába

A zöld szín köztudottan nyugalmat, békét áraszt, míg bizonyos csodanövények képesek kiszűrni az olyan egészségre káros anyagokat is, mint például a formaldehidet, az ammóniát vagy a benzolt, így még egy plusz pont amellett, hogy miért éri meg minél természetesebb, zöldebb környezetben dolgoznia. Bár sokan ódzkodnak attól, hogy valódi növényt vigyenek az irodába (mert túl sok macerával jár, állandóan öntözni kell, átültetni stb.), a helyezet az, hogy egy-két kellő gonddal és figyelemmel kiválasztott növény nem csak túlél majd az irodai környezetben, de kifejezetten élvezni is fogja a kevesebb figyelmet. Ezért mindenkit csak arra bíztatunk: porfogó műnövények helyett (vagy mellett), azért szerezzen be néhány igazit is!

 

Tavasszal egy hangyányit valóban nehezebb az irodai lét

Végre itt a várva várt tavasz. Ilyenkor nem csak a szabadidőnkben vagyunk szívesebben a természetben, hanem a munkaóráinkat is boldogabban töltenénk inkább egy kiskertben, teraszon ücsörögve, mint az iroda négy fala között. A szerencsésebbek, akik még élvezik a home office nyújtotta lehetőségeket, ezt gyakorlatilag gond nélkül megtehetik, ám nem mindenkinek van ekkora mázlija. Ők azok, akik az iroda ablakain át lesik az első tavaszi napsugarakat, hallgatják a madárcsicsergés, és álmodoznak arról, hogy bárcsak összecsomagolhatnák magukat laptopostól, munkástól, és átköltöztethetnék – akár ideiglenesen – az irodájukat a szabadba.
Nekik üzenjük, hogy nem kell annyira nekikeseredni, mert szerencsére rengeteg opció akad, amivel barátságosabbá, élhetőbbé, nyugodtabbá válhat a zártabb irodai környezet is. Már azzal, ha csak egy-két cserepes élő növényt teszünk az asztalunkra, sokat javíthatunk az általános közérzetünkön, de a hatékonyságunkra, a koncentrációsképességünkre is jó hatással lehetnek a növények.
Bár nem megszokott, hogy az íróasztalra fűszernövény is kerüljön, egy cserép rozmaringgal akár kivételt is tehetünk. A jellegzetes illatáról azonnal felismerhető rozmaring karnozinsavat tartalmaz, ami miatt, ha sokat szagolgatjuk a rozmaringot, azzal serkenthetjük az agyi aktivitásunkat, így a munkában is eredményesebbek lehetünk.

Irodaszékfutár
Logo
Shopping cart